ISPOVEST MAJKE Volim svoju decu, ali se kajem što sam ih rodila! Nek me mrzi ko hoće, to je istina!

Javila se i žena koja je odlučila da rodi zbog muža. Odlagala je majčinstvo koliko je mogla, a na kraju je zaključila kako će se najverovatnije prilagoditi. Ali to se nije dogodilo.

“Imam osećaj kako se moj predivan život okrenuo naglavačke. Ne osećam se kao majka. Nedostaje mi moj stari život, pa poželim jednostavno da odem i ostavim svog muža i sina.”

Majka sa sličnim željama završila je svoju ispovest molbom: “Molim vas, nemojte me mrzeti, to je ono što želim reći. U stvari smatram sebe osobom punom ljubavi.”

Neke majke pisale su i o razočaranjima kada je reč o očevima njihove dece koji se nisu pokazali dobrim roditeljima. Jedna majka objasnila je koliko je želela decu, ali da sada žali najviše zbog toga što se pokazalo da je njen muž nasilni, manipulativni lažljivac.

“Osećam veliku krivicu zbog činjenica da žalim što sam postala roditelj. Ne zbog toga što sam loša u tome već zato što ne želim biti roditelj. Ne mogu da objasnim zašto se tako osećam, jednostavno se dogodilo.”

Robin Simon, profesorka sociologije koja je specijalizirala psihičko zdravlje nakon porođaja, objašnjava koliko je ženama teško da sebi priznaju takva osećanja jer oni dovode u pitanje svetost majčinstva koja je utkana duboku u naše društvo.

Prema standardima koje postavlja društvo, osobe koje se odluče na majčinstvo očekuju budući period kao nešto fantastično, ali u stvarnosti ono predstavlja šok, kako za psihu tako i za zdravlje celog tela.Arabela Rasel, savetnica za veze, kaže kako je sasvim normalno osećati krivicu, biti pod stresom, biti umoran, frustriran i dosađivati se. Osim toga, majke koje preuveličavaju doživljaj majčinstva često dolevaju ulje na vatru, stvarajući pogrešna mišljenja, pa je zato ženama još teže da pogovore o svojim pravim osećanjima.

Nastavak na sledecoj strani…