NAJOPASNIJI I NAJVAŽNIJI SATI ZA VAŠE TELO: Ovako biološki časovnik reguliše funkicije organizma

Naš organizam je precizna mašinerija u kojoj svaki deo obavlja svoj posao u određeno vreme.

Ovde pročitajte kada je najbolje vreme da potpuno iskoristite sposobnosti svog tela, a kada treba da štedite energiju i njegove pojedine delove da biste bili zdravi, odmorni i uspešni.

24 sata:

Odsečeni od ustaljenog dnevnog ritma, ostajemo sami sa sobom, čak iako u krevetu spavamo udvoje.

Sada se približavamo stanju prije našeg rođenja; sami smo, na toplom. Naša koža se noću obnavlja mnogo brže nego danju zbog brže deobe ćelija.

ispovesti

1 sat:

Sat ili dva nakon početka spavanja san je najdublji. Noću sanjamo otprilike svakih 90 minuta, a san može potrajati i do jednog sata. Njegova dubina prema jutru se postepeno smanjuje.

Onaj ko je u to vreme budan, spušta se na najniži nivo aktivnosti koju telo doseže oko tri sata ujutro. Tada se događa i najveći broj nesreća i katastrofa izazvanih čovekovom nepažnjom.

2 sata:

Ko kasno odlazi na spavanje, u ovo doba, oseća hladnoću u nogama; krvotok se usporava. Koža postaje gotovo neosetljiva na ubod igle.

3 sata:

Između 3 i 4 sata čovek je na najnižoj tački svih telesnih i duševnih aktivnosti za šta je delimično zaslužan hormon melatoninu. On čini čoveka pospanim i labilnim.

Tokom dana, zbog delovanja dnevnog svetla, lučenje tog hormona je sprečeno pa smo raspoloženiji i aktivniji. Jetra raditi pojačano, a telo bolje podnosi oskudicu kiseonika.

4 sata:

Telo dobija porciju stres–hormona zvanog kortizol. On na telo deluje poput baterija električnog automobila, koje su se noću napunile i sada su spremne za dnevne napore.

Međutim, u to vreme, mnogi bolesnici teško podnose delovanje tog hormona i to je za njih kritično vreme.

donji veš

5 sati:

U ovo vreme telo luči maksimalnu količinu testosterona. Koncentracija kortizola je šest puta veća od dnevnog proseka.

6 sati:

Lučenje kortizola tada deluje na telo poput budilnika. U čitavom organizmu se podstiče razmena materija. U krv ulaze povećane količine glukoze i aminokiselina. Tako energija i belančevine pripremaju telo za dnevne napore.

7 sati:

Povećavaju se pritisak i telesna temperatura, telo počinje da radi, čovek se aktivira. Sada treba doručkovati kao kralj!

…nastavak na sledećoj stranici…