NAJOPASNIJI I NAJVAŽNIJI SATI ZA VAŠE TELO: Ovako biološki časovnik reguliše funkicije organizma

8 sati:

Žlezde luče najviše hormona.

9 sati:

Mozak je najbistriji, ako se spremate za nastup ili ispit tada se još jednom propitajte, a ako dobijate injekcije, neka to bude upravo u 9 – neće vam se pojaviti temperatura ni vrtoglavica.

10 sati:

Telesna temperatura u ovo vreme doseže svoj maksimum, a s njom i sposobnost obavljanja poslova. Ali u ovo doba srce je osjetljivije na stresove, pa radi mnogo brže nego uveče.

Jednostavan test otkriva koliko ćeš živeti: Ako ovo ne možeš, počni da pišeš testament!

11 sati:

Vreme koncentracije. Najzad je organizam sasvim probuđen; umor ga ponovno osvaja tek kasnije.

12 sati:

Nakon faze vrhunske aktivnosti sledi potreba za mirovanjem. Ko se toga ne pridržava, mogu mu se u poslu događati greške!

Naime, biološki sat upravo još jednom otkucava krizno doba. Taj prelaz iz prve u drugu fazu dana prati i povećanje količine želučane kiseline.

13 sati:

U ovaj sat sposobnost obavljanja poslova opada i do 20 posto u odnosu na dnevni prosečni učinak. Sada je posebno aktivna žuč.

14 sati:

Krvni pritisak i prisustvo hormona i dalje opadaju. Spava vam se! Prijao bi vam odmor, barem od pola sata. U to doba lokalne anestezije deluju najjače.

Poseta zubaru je u to vreme manje bolna nego inače, zubi su najmanje osetljivi na bol u to doba dana. Injekcije protiv bolova deluju sada 30 minuta, uveče samo 19, a posle podne samo – 12 minuta.

Ovih 5 pravila svaka žena treba da prekrši: Dok to ne uradiš, kao da nisi ni živela!

15 sati:

Početak nove aktivnosti, faza uzleta. Dobro vreme za učenje i fizičke aktivnosti.

16 sati:

Krvotok i krvni pritisak dobijaju novi polet. Najbolji rezultati za sportiste. Radnici u fabrikama sada beleže povećanu produktivnost. U to vreme najbolje deluju lekovi za smanjenje kiselina u telu.

…nastavak na sledećoj stranici…